Arvon mekin ansaitsemme
Julkaistu 18.10.2024 klo 12:21
Sinfoniaorkesterit ovat kehittyneet nykyiseen muotoonsa vuosisataisen kehityksen tuloksena. Tämä on vaatinut soittimien teknistä kehittymistä, nuottikirjoituksen harppauksia, soiton opetuksen jatkumoa sekä halukkaita mesenaatteja tukemaan säveltaidetta, vain muutaman mainitakseni. Kaupunginorkesteri taidelaitoksena edustaa uudempaa kehitystä, ja linkittyy vahvasti jaloon ajatukseen taiteen ja kulttuurin saavutettavuudesta kotipaikasta ja varallisuudesta riippumatta.
Mutta orkesterilla on monia muitakin hienoja tehtäviä:
Kulttuuriperinnön säilyttäminen ja välittäminen
Sinfoniaorkesteri ylläpitää ja esittelee länsimaisen klassisen musiikin perintöä sukupolvelta toiselle, tarjoten yleisölle mahdollisuuden kokea merkittävää kulttuurihistoriaa elävässä muodossa.
Yhteisöllisyyden edistäminen
Orkesterin toiminta kokoaa yhteen niin esiintyjät kuin yleisönkin, luoden yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa paikallista kulttuurielämää. Konsertit ovat yhteisöllisiä tapahtumia, joissa jaetaan yhteisiä tunnekokemuksia.
Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden tukeminen
Sinfoniaorkesterit tarjoavat ohjelmistoa eri aikakausilta ja eri musiikkiperinteistä. Se tukee kulttuurista monimuotoisuutta ja edistää ymmärrystä eri kulttuureista ja taiteen muodoista.
Hyvinvoinnin lisääminen
Musiikilla on tutkitusti positiivinen vaikutus ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Sinfoniaorkesterin konsertit tarjoavat kuulijoille mahdollisuuden arjesta irtautumiseen ja vahvojen tunteiden kokemiseen. Tämä edistää henkistä hyvinvointia.
Koulutuksellinen vaikutus
Orkesterit tarjoavat musiikkikasvatusta lapsille ja nuorille, usein konserttien ja työpajojen muodossa. Tämä edistää nuorten musiikillista osaamista ja saattaa myöhemmässä vaiheessa innostaa heitä hakeutumaan ammattimuusikon uralle tai nauttimaan musiikista osana elämäänsä.
Yhteistyö ja tiimityön malli
Orkesteri on esimerkki saumattomasta tiimityöskentelystä, jossa jokaisen soittajan yksilöllinen panos on merkittävä osa suurempaa kokonaisuutta. Tätä yhteistyön mallia voidaan soveltaa monilla eri aloilla ja elämän osa-alueilla.
Paikallisen talouden tukeminen
Sinfoniaorkesterit tuovat alueelle taloudellista hyötyä houkuttelemalla yleisöä ja turisteja, mikä luo työllisyyttä paitsi orkesterin työntekijöille myös muille palveluille, kuten ravintoloille ja majoitusliikkeille.
Identiteetin ja kulttuuri-identiteetin vahvistaminen
Sinfoniaorkesterit toimivat usein paikkakunnan kulttuurisina symboleina, jotka vahvistavat paikallista identiteettiä ja kotiseutuylpeyttä. Ne edustavat alueen kulttuuritarjonnan korkeaa tasoa ja ovat merkittävä tekijä paikallisessa imagonrakentamisessa. Uutena terminä käytetään myös huoltovarmuutta: kulttuuri rakentaa henkistä huoltovarmuutta myös sitä kautta, että se antaa välineitä sietää epämukavuutta ja päästä yli vaikeuksista. Se lohduttaa, kun on vaikeaa ja antaa voimia ylittää se mäki, minkä yli on mentävä.
Ajassa eläminen
Vaikka orkesteriteoksista valtaosa on sävelletty menneinä vuosisatoina, ei orkesteri ole museo. Orkesterit tilaavat uusia teoksia nykysäveltäjiltä, täten työllistäen säveltaiteilijoita ja tukien luovaa taloutta. Uuden orkesteriteoksen kantaesitys on aina Tapahtuma isolla alkukirjaimella!
Taiteen saavutettavuus kaikille
Orkesterit pyrkivät tekemään taidetta saavutettavaksi kaikille väestöryhmille tarjoamalla ilmaiskonsertteja, ulkoilmakonsertteja sekä erilaisia projekteja, jotka tuovat musiikkia myös niiden ulottuville, joilla ei ehkä muuten olisi mahdollisuutta kokea sinfonista musiikkia. Tällaisia konsertteja ovat koululaiskonsertit, konsertit vanhuksille, sekä musiikkituokiot mm. hoivalaitoksissa ja päiväkodeissa. Orkesteri tekee luontevasti ja aktiivisesti yhteistyötä eri sektoreiden kanssa, ja on haluttu taide- ja elämyskumppani. Kuopion kaupunginorkesterin yleisötyötoimet on palkittu kansallisella yleisötyöpalkinnolla vuonna 2024.
* * *
Sinfoniaorkesteri on siis paitsi musiikillinen myös yhteiskunnallinen toimija, joka tuottaa laajaa vaikuttavuutta ja edustaa monia tärkeitä arvoja, kuten yhteisöllisyyttä, kulttuuriperinnön säilyttämistä ja taiteen saavutettavuutta. Konserttisalissa tapahtuva konsertointi on siis vain yksi osa orkesterin monipuolisesta ja laajalle alueelle vaikuttavuutta säteilevästä työkentästä.
Tervetuloa vaikuttumaan siellä, missä sinut kohtaammekaan!
Jari Eskola
johtaja
Kuopion Musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri